Fill 1
Naar overzicht
Wat is de betekenis van het bruidsboeket?

We kennen het allemaal: het eeuwenoude, traditionele beeld van de bruid die naar het altaar loopt. Ingehaakt aan de zijde van haar vader, haar handen stevig het bruidsboeket omklemt. Maar dat bruidsboeket. Waarom is dat eigenlijk? Is het om de, van de zenuwen, klamme, trillende handjes van de bruid (letterlijk) te verbloemen? Of de geur van de klotsende zweetoksels te maskeren? Of zorgt het kleurrijke bruidsboeket voor wat contrast naast de maagdelijk witte bruidsjurk? Wij zochten het uit!

Een lesje geschiedenis: waarom een bruidsboeket?

Net als zo vaak als we in de geschiedenis gaan lopen spitten kwamen we ook nu op verschillende theorieën. We noemen er een paar op. Ready?

Een bruidsboeket voor de stinkende bruid

Geloof het of niet, maar we zaten goed net. Tenminste, als dit geen fabeltje is natuurlijk. Dit verhaal stamt uit de 15e eeuw. En we kunnen het ons waarschijnlijk niet voorstellen, maar er bestond een tijd waarin we lang niet zo heerlijk geparfumeerd, fijn riekend en schoon gebaad door het leven gingen. Een tijd waar douchjes niet bestonden, bad beurten jaarlijks waren en de lichaamsgeuren sterk. Gelukkig droeg de bruid haar zoetgeurende bruidsboeket die ervoor zorgde dat haar husband to be haar niet stinkend voor het altaar liet staan.
Fabel of feit? Wij twijfelen nog!

Een libido verhogend bruidsboeket VS kwade geesten verjager

De oude Romeinen hadden voor alles altijd wel een of ander middeltje, kruidendrankje of plantengoedje. Knoflook, dille, bieslook en andere specerijen maakten in de Romeinse tijd samen een bruidsboeket. Oke, klinkt verschrikkelijk! Het was dan ook de bedoeling dat het vies ruikende bruidsboeket kwade geesten zou afschrikken en het bruidspaar zou beschermen. Aan het eind van de huwelijksdag werden verschillende kruiden opgegeten. De dille omdat het lust opwekkend scheen te zijn. Altijd handig voor de huwelijksnacht. De granen voor voorspoed en rijkdom. And they lived happily ever after…

Het Victoriaanse tijdperk…en toen waren er bloemen

Als koningin mag je natuurlijk zo nu en dan wel eens een regeltje veranderen. Toch? Zo verving koningin Victoria de kruiden voor bloemen en voilà. Ze liet het lustopwekkende takje dille in het boeket, naughty ????. Voor de rest was het boeket meestal eenvoudig en lieflijk en bestond het voornamelijk uit rozen met zachte kleuren.

Wij zorgen voor jouw droomjurk. Naar wens en op maat..

Een trouwjurk moet je met je eigen ogen zien. Die moet je voelen natuurlijk bij je zelf aan zien. Maak daarom een pasafspraak.

+ 31 (0)6 81 051 725