Wat kost het om te trouwen?

Oke, Laten we het vandaag eens hebben over het minst romantische topic van trouwen: de kosten. We gaan er niet omheen praten. Trouwen kost gewoon veel geld. Als je een gemiddeld verloofd stel verteld dat een bruiloft ongeveer net zoveel kost als een aanbetaling op een koophuis dan weten ze waarschijnlijk niet of ze in huilen of in lachen moeten uitbarsten. Gemiddeld kost een bruiloft in Nederland €16.000,-, maar waar worden die zuurverdiende centen eigenlijk precies aan gespendeerd? We zetten de gemiddelde kosten voor je op een rijtje!

De gemiddelde kosten van een bruiloft

Waar de een gemakkelijk flessen Moët in een piramide van champagneglazen giet, kaviaar als fingerfood serveert en de openingsdans danst op een liveoptreden van Beyoncé. Daar rent de ander liever op maandagochtend het gemeentehuis binnen om gratis het ‘ja-woord’ te geven in een zelf genaaide trouwjurk, waarna ze op huwelijksreis gaan naar het altijd romantische Buursemeertje.
Laten we dus voorop stellen dat de definitie van een perfecte bruiloft voor ieder koppel anders is. Waardoor het budget logischerwijs ook heel erg kan variëren. We gaan het dan ook hebben over de kosten van een gemiddelde bruiloft en waar deze aan uitgegeven worden.

De huwelijksvoltrekking

Rennen jullie op woensdagochtend het gemeentehuis binnen om in de rij te staan om gratis te trouwen? Of gaat het officiële ‘ja’-woord gegeven worden daar een ABS (Ambtenaar van de Burgerlijke Stand of BABS (een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) op jullie zorgvuldig uitgekozen locatie. Weet dat deze kosten enorm variëren. Sowieso al per gemeente. Maar ook de dag, het tijdstip en de locatie maken uit. Reken op gemiddeld €450,-.

Kosten voor bruidskleding

Dit is natuurlijk een graag geshopt topic in de weddingscène: de bruidskleding en alles wat daarbij hoort. De dress van de bruid kost gemiddeld €1500,- – €2500,-, de kleding van de man rond de €750,- – €1500,-. Dit zijn de kosten exclusief accessoires. Houdt ook rekening met:
♥ De sluier, tiara, schoenen, juwelen/accessoires
♥ Outfit voor het feest (indien je van kleding verandert)
♥ Verstellen van de bruidskleding
♥ Lingerie voor de huwelijksnacht

Kosten voor beauty behandelingen

Je wilt natuurlijk met een perfect gekapt kapseltje, lekker zonnebank gebruind, prachtige gemanicuurde en pedicuurde handjes en voetjes, de gladste beentjes, richting het altaar paraderen. Toch?! Denk aan gemiddeld €300,- beauty kosten, hier komt de list:
♥ Pre-Wedding knipbeurt of kleuren
♥ Waxen/ontharen
♥ Gezichtsbehandelingen
♥ Zonnebankkuur
♥ Professionele scheerbeurt
♥ Hair/wimper extensions
♥ Bruidskapsel
♥ Haar/make-up trial afspraak
♥ Bruidsmake-up

Kosten voor bruidstaart

De bruidstaart. Uit hoeveel lagen moet deze bestaan? Of wil je liever een tafel met een heel arsenaal aan verschillende taartjes? Voor een ware zoete versnaperingen proeverij. Loopt het water je al in de mond? Of heb je slechts euro-vormige pupillen? Vaak zijn de kosten voor een bruidstaart gemiddeld €7,- p.p.

Kosten voor de trouwlocatie

Houden jullie de ceremonie en de receptie op dezelfde locatie dan scheelt dit vaak aanzienlijk in de kosten. Vooral omdat er vaak arrangementen mogelijk zijn. Daarbij maakt het natuurlijk wel uit of je trouwt in een hutje op de hei of wanneer je Paleis het Loo afhuurt. We gaan weer uit van een gemiddelde prijs en die ligt rond de €4500,-..

Kosten voor eten en drinken

Lekker snacken of de meest Michelinster-waardige culinaire hoogstandjes? Live cooking of foodtrucks? Een 6 gangen menu of een all you can eat buffet. Er is zooo veeeel keus. Reken op zo’n €35,- p.p..
And what about the drinks? De tijd van wijn en bier-feestjes zijn geweest. Tegenwoordig draait het om speciaal biertjes, wijn, gin, whiskey-proeverijen. De meest kleurrijke en fancy cocktails. Gemiddeld liggen de kosten hiervoor €15,- p.p.
♥ Proefafspraak
♥ Menu, buffet, fingerfood & foodtrucks
♥ Catering benodigdheden
♥ Bedienend personeel
♥ Drank

Kosten voor bloemen

Bloemen mogen natuurlijk niet ontbreken op je bruiloft. Sowieso het prachtige bruidsboeket dat je draait terwijl je voor de laatste wandeling als ongetrouwde vrouw aflegt. Hetzelfde boeket dat je daarna over je schouder smijt om de volgende bruid te bepalen. En wat dacht je van de kleurrijke decoratieve bloemen die zo mooi sfeer maken? De gemiddelde kosten hiervan zijn €250,-.

Kosten voor uitnodigingen en drukwerk

Ook hier kun je kosten besparen door digitale uitnodigingen te versturen. Of juist all the way gaan door een voor een de uitnodigingen te laten kalligraferen door een pro. De kosten voor uitnodigingen en drukwerk liggen gemiddeld rond de €250,-. Hieronder vallen naast de uitnodigingen ook de:
♥ Programma
♥ Menukaart
♥ Tafelschikking
♥ Customized servetjes
♥ Bedank kaartjes

Kosten voor de band of DJ

Yes, de voetjes van de vloer en er moet geswingd worden. Het liefst een band of DJ die ervoor zorgt dat de oude van dagen tot babyboom zich op de dansvloer bevindt. En alles daartussenin. Kosten? Reken op gemiddeld €900,-.

Kosten trouwfotograaf

De mooiste dag uit jullie leven? Die moet niet alleen voor altijd in je geheugen gegrift zijn, maar ook vereeuwigd worden op foto’s of video’. De dag moet natuurlijk vanuit elk perspectief worden vastgelegd. Het liefst door de beste van de beste. Een professional kost al gauw zo’n €1500,-.

Kosten transport

Ga je knus en innig verstrengeld om je lief achterop de fiets naar je trouwlocatie of laat je jullie liever droppen met een super de luxe jacht of een indrukwekkende helikopter. Dat achterop de fiets, gaat je niet zo veel kosten. Andere opties worden al snel iets duurder. Reken gemiddeld op €400,-.

Kosten trouwringen

De ware eksters onder ons hebben het liefst een diamant, zo groot en zwaar, dat je zowat voorovervalt als je kersverse man de trouwring om je vinger schuift. Je weet hoe het werkt: hoe groter de diamant, des te meer money! Aangezien je de ring, na het geven van het ‘ja-woord’, als het goed is de rest van je leven gaat dragen, kun je er het best voor zorgen dat je voor een tijdloze look gaat. Kosten: tussen de €500,- en €2000,-.

Kosten huwelijksnacht

Al wil je dat de dag nooit voorbijgaat en er nooit een einde aan de avond komt, er is een moment dat het toch klaar is. Jullie bruiloft is ten einde. Je bent getrouwd en nu is het tijd om die drempel over gedragen te worden en in dat Kingsize bed neer te ploffen. De kosten? Gemiddeld €300,-, inclusief ontbijt.

Huwelijksreis

Op die roze wolk blijven van de nasleep van jullie trouwdag kan natuurlijk het beste op een welverdiende en romantische huwelijksreis. Kosten: gemiddeld €2500,-.

Hoe goed je het budget ook hebt uitgerekend en nauwlettend in de gaten houdt, zelfs de meest gestructureerde mensen komen voor onvoorziene kosten als het om een bruiloft gaat. Tip: Reserveer tussen de 5% á 10% van je budget voor extra kosten

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Leave a Replay

Scroll naar top