Fill 1
Naar overzicht
Alles over trouwen in het buitenland

Heb jij je lief ontmoet op de stranden van de Costa Brava? Of ben je ten huwelijk gevraagd in een klein, schattig restaurantje op Torremolinos terwijl de zon op de achtergrond romantisch onderging? Hebben jullie een speciaal gevoel bij een bepaald land? Of ontvlucht je Nederland liever vanwege de grote kans op een rainy wedding? Er zijn genoeg redenen om ervoor te kiezen in het buitenland te trouwen. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Waar moet je rekening mee houden? And last but not least… we geven je tips & tricks.

Trouwen in het buitenland, wij geven tips!

Is je bruiloft nog maanden in het verschiet en ben je pas net in de wedding-plan-fase? Dan bestaat deze fase nog vooral uit het doen van heeeel veeeel research. Onder andere antwoord geven op een van de belangrijkste vragen: waar gaat de grote dag zich afspelen? Om deze vraag te beantwoorden wordt trouwen in het buitenland ongetwijfeld in overweging genomen. De garantie van gegarandeerde zonneschijn en een paradijselijke locatie zijn verleidelijk. Maar is de realiteit ook wel zo sprookjesachtig als dat het lijkt? Wij geven advies!

Wat vinden de gasten?

De bruiloft draait natuurlijk om jullie, maar je kunt natuurlijk niet van je gasten verwachten dat ze een half jaar op water en brood gaan leven of een lening afsluiten om de reis en het verblijf van de bruiloft te bekostigen. Wees realistisch. Mensen gaan ongetwijfeld blij zijn dat je gaat trouwen, maar zullen misschien niet even enthousiast reageren. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. Geef daarom op tijd door aan je gasten wat de bedoeling is. Zodat ze er rekening mee kunnen houden. Denk na over de volgende dingen:

  • Betalen jullie de reis en accommodatie? Betaal je een deel? Of betalen de gasten zelf?
  • Stuur op tijd de uitnodigingen zodat er rekening gehouden kan worden met werk, opvang kinderen of ze kunnen er een vakantie van maken.
  • Geef opties, in verschillende prijsklassen, van geschikte accommodaties in de buurt van jullie trouwlocatie.
  • Maak een to-do list van de omgeving.
  • Stuur een routebeschrijving.
  • Laat je gasten weten of en welke vaccinaties en inentingen nodig zijn.

Met andere woorden: zorg ervoor dat je gasten zo enthousiast mogelijk worden over je bruiloft door ze van zo veel mogelijk rompslomp te ontzorgen. Breng het alsof het een heerlijke vakantie wordt of een gezellig uitje.

Wetten & regeltjes rompslomp

Nieuw land = andere regels en wetten. Trouwen in het buitenland gaat nu eenmaal niet over rozen en er zijn een aantal dingen die geregeld moeten worden. Dus pak pen en papier en schrijf mee:

1. Contact de ambassade van jouw trouw-land

Het is belangrijk om contact op te nemen met de ambassade van het land waar jouw bruiloft gaat plaatsvinden. Het kan zomaar zo zijn dat je denkt te trouwen in een bepaald land en het vervolgens in je eigen land helemaal niet rechtsgeldig is. Het kan nodig zijn dat jullie of een van jullie de nationaliteit van dat land heeft. Minimaal 2 jaar in het land heeft gewoond of een bepaald geloof heeft. Informeer je dus goed over de volgende zaken:
– De documenten die je nodig hebt om te trouwen
– De documenten die je nodig hebt om een land in te komen (ID, paspoort, visum)
– Is het nodig om in ondertrouw te gaan?
– De rechtsgeldigheid en registratie van jullie huwelijk

Laat je droom niet verpesten als blijkt dat jullie huwelijksvoltrekking in je lievelingsland niet rechtsgeldig zal zijn in Nederland. Je kunt altijd voor de wet in Nederland trouwen en de receptie op je droomlocatie laten plaatsvinden.

2. Just to be sure: laat je goed verzekeringen

Die euforische ‘ik ga trouwen’-stemming kan ervoor zorgen dat er nogal eens wat dingen over het hoofd worden gezien. Daarom een reminder: net als bij een normale reis of vakantie, laat je goed verzekeren! Natuurlijk gaat alles op rolletjes en vlekkeloos verlopen, but just in case! Een goede annuleringsverzekering en bruiloftsverzekering zijn een must. Je krijgt dan je geld terug bij uitstel, annulering of onderbreking.

3. Speldenkussen voor een dag: inentingen en vaccinaties

Het zou jammer zijn dat je met heftige koorts van een of andere tropische ziekte of een uitslag van hier tot Tokyo aan het altaar verschijnt om het ja-woord te geven. Zorg ervoor dat je de kans op gekke ziektes minimaliseert door je preventief in te enten. Bij het Travel Health Centre kun je informatie inwinnen over welke vaccinaties er nodig zijn in welk land en je hier tevens voor laten inenten. Laat je op tijd inlichten want voor de werking van sommige inentingen moet je een herhalingsspuit ophalen. En niet vergeten: dit is ook belangrijk voor je gasten.

4. 1,2,3,4,5,6… getuigen

Bij een bruiloft horen getuigen. Zij zorgen ervoor dat het huwelijk rechtsgeldig wordt. Dat geldt in ongeveer ieder land. Het aantal getuigen kan per land nogal verschillen. In Nederland heb je er 2 nodig. In het buitenland kan dit variëren van 2 tot wel 6 getuigen.

De zoektocht naar de perfecte locatie

Je bent eruit, jullie gaan het gewoon doen: trouwen in het buitenland! Die keuze heb je alvast gemaakt. Het land, daar zijn jullie nu ook wel uit. Nu moet er gezocht worden naar de perfectie locatie. Hier komen de tips:

1. Je bruiloftsthema

Je hebt vast een idee over hoe je de bruiloft wilt aankleden en wat de sfeer en uitstraling gaat worden. Hier kun je de locatie op afstemmen. Passend bij je thema kun je bepalen of je binnen of buiten wilt trouwen? In een landhuis, een kasteel, aan het strand, in een villa, een hotel? Ga je voor sprookjesachtig romantisch? Klassiek of juist modern? Intiem of juist groot? Het antwoord op deze vragen brengen je een stuk dichter bij de perfectie locatie.

2. De grootte van de locatie

Op het moment dat je de gastenlijst rond hebt en ongeveer weet wie van de gasten ook daadwerkelijk willen komen kun je de locatie aanpassen aan het aantal gasten. Een te grote ruimte kan namelijk vaak ongezellig ogen wanneer je in een intiem gezelschap trouwt. Andersom kan weer rommelig en druk lijken als je een te kleine ruimte hebt voor te veel mensen.

3. Check de mogelijkheden van de locatie

Wil je de trouwdag verspreid over verschillende locaties of wil je graag één locatie waar alles kan plaatsvinden? Er zijn namelijk locaties die perfect zijn voor alles: de huwelijksvoltrekking, de fotoshoot, de receptie, het diner, het feest en de hele rataplan. Sommige locaties hebben zowel indoor als outdoor gelegenheden voor je perfecte dag.
Houd bij de keuze van je locatie ook rekening met het weer. Ook in mooi-weer landen kan het wel eens regenen. Zorg er dan voor dat je outdoor wedding wel een indoor back up heeft.

4. De ligging

Supertof en leuk hoor, een bruiloft in het buitenland. Maar maak het voor je gasten niet lastiger dan dat het al is. Niet dat ze na een vliegreis ook nog per bus, daarna per boot en vervolgens met een helikopter ergens in de middle of nowhere worden gedropt, omdat dat zo nodig jullie droomlocatie is.
Veel beter is het om bij de keuze van je locatie rekening te houden met de bereikbaarheid. Laat je gasten weten hoe en op welke manier ze bij de locatie kunnen komen. Wat de extra kosten zijn. Of die voor de rekening van de gasten zijn of jullie ze betalen. En zorg voor voldoende parkeergelegenheid.

5. Food, food, food

Heb je al enig idee wat je qua eten en drinken wilt? Dan maakt dit de keuze van je locatie ook makkelijker. Zo kun je kiezen voor een locatie met een keuken en een menu. Heb je een geschikte locatie gezien zonder keuken? Dan ben je aangewezen op een cateraar.

Wij zorgen voor jouw droomjurk. Naar wens en op maat..

Een trouwjurk moet je met je eigen ogen zien. Die moet je voelen natuurlijk bij je zelf aan zien. Maak daarom een pasafspraak.

+ 31 (0)6 81 051 725