HOT OR NOT: DE UNPLUGGED WEDDING. No pictures please!

Het lang verwachte moment is eindelijk daar. Het wedding anthem wordt ingezet. De bloemenmeisjes markeren met bloemblaadjes het pad richting het altaar.  Je meest dierbare vriendinnen staan opgesteld in een rij. Naast zijn beste vrienden. In het midden, met tranen in zijn ogen, staat hij. Je aanstaande! Je krijgt een brok in je keel en begint, ingehaakt in de stevige arm van je vader, te lopen.
En dan… flits, flits, flits… flits, flits…

Tegenwoordig zien de meeste bruiloftsgasten de trouwceremonie door de lens van hun mobiele telefoon. Het is immers het jaar 2018 en we spenderen een steeds groter deel van de dag in een virtuele wereld.
Naast de peperdure trouwfotograaf die je op het nippertje hebt weten te strikken willen de rest van de gasten het ‘I do’-momentje ook vastleggen. En ook de eerste dans, het aansnijden van taart, de speeches, de opvoeringen. En alles daar tussenin.
Zie je dit eigenlijk helemaal niet zitten? Denk dan eens na over een unplugged wedding!

Wat is een unplugged wedding?

Een unplugged wedding houdt in dat je familie, vrienden, en andere gasten vraagt tijdens de ceremonie of receptie hun telefoons, ipads, camera’s en andere digitale apparatuur uit te zetten. Op deze manier kan de zorgvuldig uitgekozen trouwfotograaf zijn of haar werk perfect uitvoeren en jullie grote dag op sublieme wijze vastleggen. Zonder dat er tijdens familieportretten opzij wordt gekeken in het vogeltje van de verkeerde lens. Of dat elk shot wordt gefotobombt door minimaal 10 mobiele telefoons.

De voors:

Alle ogen op jullie gericht

Als je gasten de dag meemaken vanachter het beeldscherm van hun telefoon wil dat zeggen dat de bruid en de bruidegom niet de volledige aandacht krijgen. Kies je voor een unplugged wedding dan heb je niet-afgeleide gasten en zijn alle ogen op jullie gericht zonder dat er honderdvijftig telefoons klikken en flitsen.

Er wordt weer gesocialized

Het is je vast al opgevallen dat onze smartphones tegenwoordig zijn vergroeid met onze handen. Hebben we even niks te doen of willen weten we ons geen houding te geven dan verversen we liever voor de 10e keer opnieuw onze facebook of insta-pagina. In plaats van dat we een gesprek met iemand aangaan. Tijdens een tech-free bruiloft gaan mensen ouderwets gezellig met elkaar in gesprek. Een nummer uitwisselen? Dat kan oud en vertrouwd op een bierviltje worden gepend.

Voorkom geïrriteerde fotografen

Zoek je online naar ‘unplugged wedding’ dan kom je er al snel achter dat de mobiele eenheid aan ‘hulp fotografen’ ongeveer irritatiefactor nummer 1 is voor professionele plaatjesschieters. Het is namelijk een behoorlijke uitdaging voor de fotograaf om het perfecte plaatje van het bruidspaar te schieten zonder dat er zich iemand met een mobiele telefoon voor de lens gooit om hetzelfde te proberen. Ook kan de flits van je mobiel of een digitale camera de professionele shoot behoorlijk ruineren. Een unplugged wedding = een happy fotograaf!


Alleen maar gewenste plaatjes

Ook al denken we allemaal goed met de lens van onze mobiele telefoon om te kunnen gaan. Als het gaat om je grote dag wil je toch echt alleen perfect geschoten foto’s. Geen korrelige, onscherpe foto’s genomen vanuit de verkeerde hoek. Nog erger is dat je een onflatteuze foto van jezelf terugvindt op een of ander social medianetwerk. Een foto die je uit vrije wil nooit zelf zou publiceren. En daarbij, je wilt toch zeker zelf degene zijn die de eerste foto post van jou in dé jurk!
Bij een unplugged wedding heb jij in de hand wat er gebeurd met de foto’s en is de kans op gênante foto’s minimaal.

Privacy voor iedereen

Talloze mensen houden ervan om elk moment van hun bestaan te delen op social media. In hun enthousiasme vergeten ze nog wel eens dat er ook mensen zijn die terughoudender zijn in het delen van hun leven via de onlinewereld. Het is een kleine moeite om iedereens privacy te respecteren en niet lukraak alle foto’s de virtuele wereld in te lanceren.
Een unplugged wedding voorkomt dit soort ongewenste situaties. Kies je niet voor een unplugged wedding dan is het een optie om de bruidsgasten te vragen om filmpjes en foto’s voor hun zelf te houden.

De tegens:

Fear of missing out

Een professionele fotograaf zal nooit alles kunnen vastleggen. De nadruk ligt op het bruidspaar en vanuit dat perspectief worden de meeste plaatjes geschoten. Logisch natuurlijk. Alleen, iedereen, iedere gast, beleefd de dag op een andere manier. Een verslaglegging van andermans versie van de dag kan voor hilarische en onverwachte invalshoeken zorgen. Je oma die shotjes tequila wegtikt (flits, flits). De normaal zo stijve oom en tante van je kersverse vent gaan he-le-maal los op de dansvloer (flits, flits). Je beste vriendin staat te flirten met je neef (flits, flits). Dit zijn vastgelegde pareltjes waarvan je het bestaan nooit had geweten als je had gekozen voor een unplugged wedding.

Onverwachte interacties

Het maken van foto’s stimuleren is een manier om een geweldige sfeer aan de dag te geven en interacties te laten ontstaan tussen gasten die waarschijnlijk normaal niet waren ontstaan. Moedig het delen van plaatjes. Maak per tafel een lijst met must-have pictures om te maken en te delen. Op deze speelse manier komt het contact tussen je gasten een stuk vlotter op gang. Daarbij houd je er ook geweldige kiekjes aan over. Die je allemaal zou hebben gemist op een unplugged wedding.

Booming op de socials

Zorg voor wifi. Verzin een hashtag. Maak een eigen pagina. Laat iedereen zich inchecken op de trouwlocatie, daag mensen uit en… posten maar. Dé manier om de bruiloft in alle facetten vast te leggen. Je krijgt een naslagwerk van ieders beleving van de dag en zorgt ervoor dat mensen weken, maanden of zelfs jaren napraten over jullie grote dag. Herinneringen op social media poppen om de zoveel tijd weer op. Een op social media levende bruiloft had je niet gehad wanneer je wedding unplugged was.

Tips & tricks:

1. photobooth of Polaroidcamera’s
Als je ervoor kiest dat je gasten de hele dag zonder technologie moeten doorbrengen dan zijn photobooths of polaroidcamera’s een superleuk alternatief om iedereen zichzelf op originele wijze vast te laten leggen.
2. Deel de professionele foto’s na afloop met iedereen
Zijn de pic’s en video’s van de big day binnen? Deel ze dan met iedereen die deel heeft gemaakt aan deze bijzondere dag.
3. Wees specifiek
Laat je gast specifiek weten wat de bedoeling is van een unplugged wedding en wat wel en niet kan. Dit voorkomt onduidelijkheden.
4. Gebruik posters of (krijt)borden
Bij binnenkomst kun je borden of posters neerzetten waar op een leuke manier wordt gevraagd geen gebruik te maken van je telefoon.
5. Noem het in je uitnodigingen
Laat weten dat je gasten worden uitgenodigd voor een unplugged wedding. Op deze manier kunnen ze zich hierop voorbereiding. Als er al weerstand is, dan is deze hopelijk verdwenen op de trouwdag zelf.


Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Leave a Replay

Scroll naar top